Радио The Voice

Цифрова телевизия без такси

10:39 | 13 април 2010

Остават още два дни от общественото обсъждане на Програмата за преход от аналогова към цифрова ефирна телевизия

Остават още два дни от общественото обсъждане на Програмата за преход от аналогова към цифрова ефирна телевизия. Широка разяснителна кампания, подпомагане на социално слаби и хора с увреждания и технически изисквания към оборудването са трите основни цели на документа.

Проектът е публикуван на интернет страницата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията/ на 1 април. До момента не са получени предложения и становища, въпреки, че въпросът е от широк обществен интерес. След 2013 година зрителите ще могат да гледат ефирна телевизия само, ако телевизорите им имат вграден приемник или с допълнителна приставка към старите апарати.

Предстои през 2010 година Агенцията за социално подпомагане и Министерството на труда и социалната политика да определят групите социално слаби и хора с увреждания, които имат нужда от подпомагане за приставки за цифров сигнал. Ще бъде взета предвид статистиката колко от тях към момента гледат ефирна телевизия. Освен определянето на групите, които следва да бъдат подпомагани, са дефинирани минималните изисквания към приставките, така че тези устройства да осигурят максимално използване на предимствата на цифровата ефирна телевизия.

Програмата предвижда МТИТС да създаде сайт на цифровата ефирна телевизия, линк към него ще предоставят министерствата и обществените организации. Разяснителната кампания включва създаване и разпространение на видео и аудио клипове за предимствата на цифровите програми. Те ще бъдат създадени в рамките на бюджетите на БНТ и БНР за 2010 година. Информационни материали на хартиен носител ще финансирани със средства от бюджетите на Министерството на културата и Съвета за електронни медии. Отпечатване на 5,4 млн. броя от тях, както и разпространението до всяко домакинство, ще е в рамките на бюджета на Български пощи за 2011. За популяризирането на цифровата ефирна телевизия ще бъдат използвани социалните мрежи, а меморандум ще се регламентира начините и формата на взаимодействие между държавните институции и частните медии.

Предвижда се създаване на демонстрационни места в магазините на търговските вериги за битова техника, където могат да се разпространяват рекламни материали, да се излъчват клипове за популяризирането на наземното цифрово телевизионно радиоразпръскване. Търговците трябва да информират по подходящ начин клиентите си, че телевизионни приемници без вграден цифров тунер с декодер MPEG-4, след края на 2012 г. няма да могат да приемат ефирна телевизия без приставка (STB).

Преминаването към цифрова ефирна телевизия предоставя нови възможности на потребителите, като по-голямо разнообразие на програми, по-добро качество на картината и звука и по-надеждно приемане. Създават се условия за увеличаване на броя на българските програми с национален и регионален обхват, с възможност за портативно и мобилно приемане. обогатяване на съдържанието с аудио описание, аудио субтитри, специализирани субтитри и език на знаците за хората с увреждания. Цифрови програми ще се гледат без такси.

THE VOICE OF SUMMER 12:00 - 17:00 Слушай
  • ARIANA GRANDE, LANA DEL REY & MILEY CYRUS DONT CALL ME ANGEL (CHARLIE'S ANGELS OST) 14:44 сега
  • VICTORIA GEORGIEVA I WANNA KNOW 14:42 предишна
  • TONES AND I DANCE MONKEY (LEW BASSO REMIX) 14:39 предишна
  • GIMS & MALUMA HOLA SENORITA (MARIA) 14:36 предишна
  • SASHA LOPEZ, DIOTIC FT. TOBI IBITOYE SUN 14:32 предишна
  • BEBE REXHA I GOT YOU 14:27 предишна
  • DANY KOLE PICTURES (DEEPJACK REMIX) 14:24 предишна
  • FLY PROJECT MEXICO 14:21 предишна
  • CLAYDEE & ELENI FOUREIRA LOQUITA (ID) 14:18 предишна
  • R3HAB x A TOUCH OF CLASS ALL AROUND THE WORLD (LA LA LA) 14:16 предишна
The Voice Of Summer 10:00 - 19:00