Радио The Voice

Световни университети на „Образование без граници”

16:55 | 12 октомври 2012
Между 19 и 21 октомври ще можете да получите информация за стипендии за летни курсове по немски език в баварски университети

Бавария е най-голямата провинция в Германия, която се гордее с една от най-добрата образователна система в страната. В нейните граници попадат едни от най-големите и популярни университети като Техническия университет и Лудвиг Максимилиан университет от Мюнхен. Основните висши учебни заведения се намират в Мюнхен, Регенсбург, Вюрцбург, Нюрнберг, Ерланген, Бамберг, Пасау и др. Всеки от тези градове притежава част от облика на цялата провинция Бавария, а именно нейната хилядогодишна история и културно наследство, неразривно свързани в германската и европейската култура.

На седмото издание на „Образование без граници” (19 – 21 октомври, НДК, София) специален гост ще бъде германска академична организация Bavarian Academic Center for Central, Eastern and Southeastern Europe (BAYHOST) – обединяващата институция на всички изследователски университети, университетите за приложни науки и художествените академии в рамките на федералната провинция Бавария. Това е един от основните сегменти от представянето на баварските висши учебни заведения на мащабния международен образователен форум, което се осъществява благодарение на усилията на Германо-Българската индустриално-търговска камара.

В рамките на изложението „Образование без граници” българската кандидат-студентска аудитория ще има отличната възможност да задоволи традиционно силния си интерес към сферата на висшето обучение в страната на Шилер и Гьоте.

Пред родната публика, медиите и специалистите ще видим висококачествено висше образование на световно ниво – най-добрите германски университети. Освен информация за различни бакалавърски, магистърски и докторантски програми, всички заинтересовани могат да намерят различни видове стипендии за Германия. В това число влизат годишните й стипендии за завършилите в рамките на Бавария студенти, идващи от държави като България, Хърватско, Полша, Румъния, Сърбия, Словакия, Чехия, Украйна и Унгария. 

Този вид стипендия цели приоритетно субсидирането на аспиранти и докторанти, които да бъдат стимулирани да продължат академичната си реализация в баварските университети, след като са получили вече диплома за магистър в някой от същите. Крайният срок за подаване на документи за идната учебна 2012 – 2013 година е 1 декември 2012 г. 

Между 19 и 21 октомври ще можете да получите информация за стипендии за летни курсове по немски език в баварски университети за студенти и млади учени. Освен тях, посетителите могат да получат съдействие при намирането на стажове, подкрепа и средства за транспорт, съвети за безвъзмездна помощ и финансиране на обучение, стаж или научни изследвания и т. н.

Tази есен в „Образование без граници” ще участват представители и на ВУЗ-ове Швеция, Великобритания, Канада, Япония, Австралия, Финландия, Нидерландия, Дания, Хърватска, Чехия, България и т. н.

Ще видим и най-старият международен колеж в КанадаColumbia College, чиито студенти продължават да учат в University of British Columbia (UBC), Simon Fraser University (SFU), University of Victoria и други големи висши учебни заведения. 

В групата на Финландия отново ще видим престижните University of Tampere и Tampere University of Technology. Тези две институции предлагат международни програми в областите за изследване на инженерството, икономиката и бизнес администрацията, социалните услуги и здравеопазването, информационните и социални науки. Тампере е един от най-оживените и активни студентски градове във Финландия с 36 000 студенти, който предлага широк спектър от дейности за свободното време и културни забележителности за учащите.

Огромен интерес се очаква да предизвика и чешкият участник Škoda Auto University, който е първият и единствен университет, принадлежащ на една от най-големите европейски автомобилни марки. Концепцията на висшето учебно заведение предлага един семестър задължителен стаж в предприятие – обикновено ŠKODA AUTO a.s. Освен това, най-добрите студенти започват работа в чуждестранните дъщерни дружества на Volkswagen group. 

От Великобритания ще видим академично и организационно обединение на шест известни, независими английски учебни заведения от типа sixth form colleges, функциониращи в градовете Лондон, Манчестър, Бирмингам и Кеймбридж. Основната цел на британските колежи Abbey DLD Group of College е пълноценно да подготви възпитаниците си за влизане в едни от най-добрите и престижни университети във Великобритания. Основните програми на колежите Abbey са за квалификациите GCSE и A Level, както и International Foundation Programme. Abbey DLD colleges има 99% успеваемост на A-level, а 87% взимат степен A*-C, гарантирайки прием за медицина, инженерство, право, бизнес, финанси, архитектура и изкуство. Приемът може да бъде от 15-годишна възраст със записване на GCSEs или от 16-годишна възраст с регистрация на A Levels подготвителна програма за прием в университет. Всички колежи (Abbey College Birmingham, Abbey College Cambridge, Abbey College London, Abbey College Manchester, DLD College, London) се ползват с първокласна репутация в образователната среда и в по-масовия работен свят, а репутацията нараства всяка година с броя на новите ученици.

От Великобритания ще видим и University of London – водеща институция, която включва в своята структура световноизвестни колежи като LSE, King’s College и UCL. Най-популярна програма в тази институция е бакалавърската програма по право, която се регулира академично от шестте колежи на Университета в Лондон, които имат юридически факултети, наред с бакалавърските програми по Икономика, Мениджмънт, Финанси и Социални науки, за които LSE осигурява академична посока.

Представители на България ще бъдат Международна гимназия „Проф. д-р Васил Златарски“, American College Council, Професионална гимназия по каменообработване - Кунино, International University College (University of Portsmouth Program, Sofia), Комисия „Фулбрайт”. 

Входът за "Образование без граници" е свободен след предварителна регистрация на www.edu-fair.eu или на място в НДК.
WE LOVE WEEKENDS 00:00 - 08:00 Слушай
  • CHARLIE PUTH, KEHLANI DONE FOR ME 00:18 сега
  • LUIS FONSI, DEMI LOVATO ECHAME LA CULPA 00:15 предишна
  • MAU Y RICKY, KAROL G MI MALA 00:12 предишна
  • ALAN WALKER, GAVIN JAMES TIRED (KYGO REMIX) 00:08 предишна
  • IMAGINE DRAGONS WHATEVER IT TAKES (ID) 00:05 предишна
  • MAITRE GIMS, SUPER SAKO, HAYKO MI GNA 00:02 предишна
  • ANNE MARIE CIAO ADIOS 23:57 предишна
  • ALESSO TAKE MY BREATH AWAY 23:54 предишна
  • SOFIA REYES, JASON DERULO, DE LA GHETTO 1, 2, 3 23:51 предишна
  • OFENBACH, NICK WATERHOUSE KATCHI (ID) 23:48 предишна
Voice Party 00:00 - 01:00