Радио The Voice

Маратонецът Николай Нешев ще се състезава благотворително с подкрепата на The Voice – България

09:57 | 29 април 2013
Към бягането той прибавя и благотворителната инициатива Run WIth Hope, помагайки на хора в нужда

Маратонецът Николай Нешев ще се състезава в компанията на радио и телевизия The Voice – България. 35-годишният спортист живее и работи в Лозана, Швейцария. С бягането започва през януари 2011 г., воден от желанието за по-здравословен и активен начин на живот. „Избрах него защото не са необходими специални таланти, умения или екипировка, а само желание“, казва Ники.

Вижте негови снимки ТУК.

За по-голяма мотивация се записва за участие в състезание с дистанция 15 км, а голямата му цел е до края на годината да завърши цял маратон – 42,2 км. „За бивш пушач и човек, който не е практикувал редовно някакъв спорт през живота си, това беше една амбициозна цел“, добавя той. По същото време идва и идеята да включи благотворителността към бяганията си: „Какво по-хубаво от това докато правя и се боря за нещо свое, да помагам и на някого в нужда“. Така дава старт и на инициативата Run WIth Hope (Тичай с надежда).

Основната цел е с благотворителни бягания да събира пари и да привлича вниманието на обществото към различни социални проблеми. Първата българска фондация, която подкрепя е „Карин дом“ от Варна. „Прекрасни хора, които помагат за социалната интеграция на децата със специални нужди и техните семейства“, споделя Ники. Тази година той пробяга над 1500 км., завършил е седем състезания с дължина от 10 до 42 км и се влюбва завинаги в бягането. А усилията и постоянството, които влага, са възнаградени с над 5000 лева дарения от съпричастни на каузата ми спонсори и хора.

Настоящият проект, по който работи, е в партньорство с БЧК и програмата им „Топъл обяд“. Основната цел е да се подпомогне физическото развитие на сираци, безпризорни и деца на самотни родители, за да се намали заболеваемостта им и чрез топлия обяд те да се върнат или задържат в училище.

През 2011 г. над 12 000 деца са отпаднали от училище поради различни социални причини, което е наистина плашещо. Благодарение на програмата за учебна 2012/13 година, 961 деца са получили топла храна и може би мотив да продължат да посещават часовете. „Моите цели остават непроменени, а именно - с бяганията си опитам да подпомогна финансово „Топъл обяд“ и да фокусирам вниманието на обществото върху този проблем с надеждата, че повече хора ще ни подкрепят и заедно ще дадем шанс на повече деца да завършат образованието си“, категоричен е Николай Нешев.

Бягането на дълги разстояния с благородна кауза е впечатляващо и много хора са съпричастни, затова Ники се надява да събере минимум 3 000 евро в подкрепа на „Топъл обяд“. Той ще привлече чужди и български спонсори в лицето на различни фирми, а с полаганите от него постоянство и усилия се надява да мотивира обществото да дарява повече и по-често суми в подкрепа на програмата.

Засега Ники има потвърдени участия за Kerzers Lauf – 15 км.; Milano City Marathon - 42.195 км.; 20 km de Lausanne; Grand Prix von Bern - 10 мили; Bieler Lauftage 21.100 км и Lausanne Marathon - 42.195 км. В тренировки и състезания, той ще пробяга общо над 1 500 км. до края на годината.

WE LOVE MUSIC 00:00 - 08:00 Слушай
  • RITA ORA ANYWHERE 01:35 сега
  • CRAIG DAVID, BASTILLE I KNOW YOU 01:32 предишна
  • 4MAGIC TOGETHER (VECHERAI, RADO) [ID] 01:28 предишна
  • POST MALONE, 21 SAVAGE ROCKSTAR 01:25 предишна
  • SOFI TUKKER, NERVO BEST FRIEND 01:22 предишна
  • DRAKE GOD'S PLAN 01:19 предишна
  • BEBE REXHA, FLORIDA GEORGIA LINE MEANT TO BE 01:16 предишна
  • COLONEL BAGSHOT SIX DAYS WAR (MAHMUT ORHAN REMIX) 01:13 предишна
  • J BALVIN BOBO 01:09 предишна
  • TAYLOR SWIFT, ED SHEERAN, FUTURE END GAME 01:05 предишна
We love music 01:00 - 06:00